fbpx

Halotherapie en medicijnen bij luchtwegklachten

Eigen ervaring

Saltium is ontstaan als gevolg van de persoonlijke ervaring van Irina. Als astmapatiënt ontdekte zij zelf de voordelen van kuren in een zoutgrot. Zij en haar zoon staan niet meer onder regelmatige controle van een longarts en hoeven nauwelijks meer te puffen.

Dat betekent dat ze ook geen last meer hebben van de vele heftige bijwerkingen. We zullen je nooit zeggen dat Halotherapie reguliere zorg kan vervangen. Astma heb je bijvoorbeeld voor het leven en medicatie is in sommige gevallen domweg noodzakelijk. Maar Halotherapie kan wel bijdragen aan vermindering van klachten en aandoeningen. In sommige gevallen betekent dit zelfs dat de medicatie kan worden afgebouwd of helemaal kan worden gestopt. Gebruik je medicijnen tegen luchtwegklachten? Heb je last van de bijwerkingen of ben je bezorgd over de chemische stoffen die je in je lijft stopt? Lees dan vooral verder!

Pufjes en doping

Bij luchtwegklachten en allergieën worden afhankelijk van de aard en ernst van de klachten luchtwegverwijders, ook wel pufjes genoemd, of ontstekingsremmers voorgeschreven. Voorbeelden van luchtwegverwijders zijn Salbutamol en Ventolin. De meest voorkomende bijwerkingen van deze middelen zijn trillende handen, hoofdpijn, tachycardie (versnelde hartslag), spierkrampen, hoestbuien en een te laag kaliumgehalte in het bloed. Bovendien heeft Salbutamol naast een luchtwegverwijdende functie ook een anabole werking. Het staat zelfs op de lijst van dopingproducten. Sporters met astma weten dit niet altijd maar komen wel in de problemen als ze te maken krijgen met dopingcontroles.

Synthetische hormonen

Onstekingsremmers zijn meestal corticosteroïden. Prednisolon is een bekend en veel voorgeschreven voorbeeld hiervan. Ook mensen met allergische klachten proberen soms deze middelen als bijvoorbeeld antihistamine niet werkt. Corticosteroïden zijn een synthetische variant van het lichaamseigen bijnierschorshormoon. Dat hormoon wordt geproduceerd door de bijnieren. Medicatie van dit type onderdrukt de lichaamseigen reacties bij ontstekingen en infecties om daarmee de ontsteking tegen te gaan. Het wordt bij de behandeling van luchtwegklachten meestal als pil toegediend via de mond. Maar het wordt ook wel toegepast als crème via de huid, via een aerosol door de neus, als oogdruppels en soms zelfs via een infuus of met een injectie.

Heftige bijwerkingen

De mogelijke bijwerkingen van corticosteroïden zijn behoorlijk heftig. Zo kan er osteoporose optreden waarbij er een verhoogd risico op botbreuken ontstaat. Ook kan bij gebruik Diabetes ontstaan. Andere bijwerkingen zijn verdunning van de huid of huid-ontsierende strepen (striae), ophoping van vetweefsel in het gezicht of in de nek, spieratrofie, staar, hoge bloeddruk en een slechte wondheling. Een andere, ernstige bijwerking is bijnierschorsinsufficiëntie. Dat is een aandoening waarbij de bijnieren geen of onvoldoende lichaamseigen corticosteroïden produceren. Om die laatste reden mag het gebruik van dit soort medicijnen niet plotseling worden gestopt, maar langzaam worden afgebouwd. Omdat er sowieso sprake is van verslavings- en afkickverschijnselen bij gebruik van dit medicijn, moet gebruik ervan onder strenge en voortdurende controle van een specialist staan.

Halotherapie en medicijngebruik

Het regelmatig volgen van een Halotherapiekuur kan zo veel verlichting geven, dat medicijngebruik kan worden afgebouwd of zelfs tijdelijk kan worden gestopt. Irina, haar zoon maar ook meerdere van onze klanten, zijn hier het levende bewijs van. Tijdens halotherapie worden bacteriën gedood en de spieren in de luchtwegen wat losser gemaakt. Slijm kan hierdoor makkelijker worden afgevoerd en de longen krijgen meer, schone, lucht. Bovendien draagt Halotherapie bij aan een gezonder en sterker immuunsysteem waardoor klachten en bijwerkingen sowieso minder kans krijgen. Het vrijgekomen slijm kan na de eerste paar sessies een tijdelijke toename van klachten opleveren. Dat is echter normaal en gaat snel over. Je zult je snel weer beter voelen en merken dat je meer lucht hebt en minder last hebt van benauwdheid, slijm en ontstekingen. We zeiden het eerder al, stop niet zomaar met je medicatie en overleg altijd met je huisarts voor je medicijngebruik afbouwt.

Share

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Read more news

Actuality

Recovering from the Coronavirus

Can Halotherapy Help Prevent or Recover from Coronavirus? To answer this question immediately: we don’t really know. At least, whether Halotherapy can prevent Corona. The Coronavirus is so new and so much is unknown that we cannot give an unambiguous answer. What we do know is

Read more
Actions and events

Saltium autumn offer

Hou de zomer nog even vast met onze jubileum-herfstaanbieding De zomer mag dan bijna zijn afgelopen, maar de zon laat zich nog volop zien. Zeker bij Saltium. We bestaan dit jaar 5 jaar én we hebben net een nieuwe website gelanceerd waar we heel trots op

Read more

Make an appointment