Geschiedenis Saltium

Ontstaan na eigen ervaring

Saltium Halotherapie is in 2015 opgericht door Irina en Roman Farber. Het ontstaan kwam voort uit een persoonlijk ervaring van Irina. Medio 2007 kreeg zij het tijdens het hardlopen ineens vreselijk benauwd en kon ze geen stap meer zetten. Al snel werd de diagnose astma gesteld en kreeg ze verschillende medicatie voorgeschreven. Drie maanden later bleek ook hun 5-jarige zoon astma te hebben. Vanaf dat moment waren ze beiden aan dezelfde routine van pufjes en 4-maandelijkse controles overgeleverd. De klachten verminderden, maar nog steeds hadden ze last van seizoens-allergieën en hadden ze regelmatig verkoudheids- en luchtwegklachten. Bovendien moest hun zoon tijdens sporttrainingen vaak puffen omdat hij te weinig lucht kreeg. Omdat de lijst bijwerkingen en risico’s van de medicijnen eindeloos was, en omdat Irina gelooft in een holistische aanpak, besloot ze op onderzoek uit te gaan naar alternatieve behandelingen voor hun klachten.

Op haar pad kwam ze uiteindelijk terecht bij speleotherapie. Ze leerde dat de helende werking van zoutmijnen en zoutgrotten met succes werd toegepast bij de behandeling van luchtwegklachten. Ook patiënten met astma boekten veel resultaat.

Ze zijn diezelfde zomer nog naar Tapolca in Hongarije afgereisd. Deze plaats is bekend om de ondergrondse zoutgrotten waar Irina en haar zoon elke dag een bezoek aan brachten. Al na een paar dagen merkten ze dat ze minder hoefden te puffen en dat ze zelfs tijdens het sporten meer lucht kregen. Ze waren verkocht. Het was dé manier om de astma onder controle te krijgen en het medicijngebruik te verminderen.

Een eigen instituut voor Halotherapie

Omdat er geen natuurlijke zoutgrotten zijn in Nederland besloot Irina zich te verdiepen in halotherapie. Daarbij wordt het natuurlijke klimaat van de zoutgrotten nagebootst in zogenaamde zoutkamers. Ze sprak in binnen- en buitenland met diverse experts en artsen en met aanbieders van halotherapie. Toen ze genoeg informatie had verzameld besloot ze zelf een instituut voor halotherapie te openen.

Op 15 juli 2015 gingen de deuren van Saltium open in Amstelveen. Sindsdien hebben net als Irina en haar zoon, ook heel veel anderen kunnen ervaren wat de voordelen van halotherapie zijn op luchtwegklachten, maar ook op huidproblemen, stress-gerelateerde klachten en meer.

Wil je het uitgebreide verhaal van Irina’s persoonlijke zoektocht lezen? Klik dan hier