Het verhaal achter het ontstaan van Saltium

Verhaal van irina

Medio 2007 kreeg ik het tijdens het hardlopen ineens ontzettend benauwd. Ik kon geen stap meer zetten en bleef maar hoesten en naar lucht happen. Ik schrok heel erg en ging naar de dokter. Die verwees me naar de longarts.

De diagnose was vrij snel gesteld: astma. De longarts zei dat ik vanaf dat moment elke dag medicijnen moest gebruiken. Hij schreef me meteen drie verschillende pufjes voor: eén voor elke ochtend en avond, één als het tussendoor minder ging of als ik ging sporten en een derde in het geval van een ernstige aanval.

Speleotherapie

Benjamin bleek de sportieve genen van zijn moeder te hebben geërfd en ging serieus sporten. Hij zat op voetbal en karate. Tijdens zijn trainingen viel me op dat hij bijna elk half uur naar de pufjes greep. Hij kreeg domweg niet genoeg lucht! Dat baarde me behoorlijk wat zorgen. Daar waren die zware medicijnen toch voor? Toen ik de bijsluiters er nog eens aandachtig op nasloeg schrok ik van de lange lijst van bijwerkingen en risico’s. Ik besloot op zoek te gaan naar een alternatieve en meer holistische behandeling voor astma. Hiervoor raadpleegde ik eindeloos veel bronnen in boeken en online en sprak ik met specialisten en lotgenoten. Zo kwam ik uiteindelijk bij speleotherapie terecht. Dat is een vorm van therapie waarbij de helende werking van natuurlijk zout in zoutmijnen en zoutgrotten wordt toegepast bij de behandeling van ademhalingsstoornissen en huidproblemen. Het inademen van de lucht in zo’n zoutgrot zou een genezende werking hebben op luchtwegklachten en dus ook op astma.

We zijn diezelfde zomer nog naar Tapolca, in Hongarije, afgereisd waar natuurlijke zoutgrotten voorkomen en speleotherapie wordt gegeven. We hebben iedere dag een kuur genomen. Wat een verschil! Al na een paar dagen hoefden zowel Benjamin als ik minder te puffen, zelfs tijdens het sporten. Benjamin ging na afloop nog twee weken naar een sportkamp waar hij elke dag drie keer trainde met het Hongaarse top karateteam. Ook daar had hij nauwelijks meer pufjes nodig.

We waren verkocht. Dit was voor ons dé manier om onze astma onder controle te krijgen en het medicijngebruik flink te verminderen. Bovendien wilde ik dat iedereen in Nederland de voordelen van halotherapie moest kunnen ervaren.

Helaas hebben we in Nederland geen natuurlijke zoutgrotten. En een of twee keer per jaar afreizen naar het buitenland voor een kuur is niet voldoende en bovendien prijzig. Maar al snel kwam ik erachter dat moderne technieken het mogelijk maken het microklimaat van een ondergrondse zoutgrot na te bootsen in een gewone ruimte. Dat heet ‘gecontroleerde halotherapie’, maar meestal gebruikt men alleen het woord halotherapie. Ik wilde me hierin verdiepen en ben informatie gaan verzamelen. Hiervoor ben ik veel op reis geweest en heb ik gesproken met producenten van apparatuur voor halotherapie en met ondernemers van halotherapiecentra over de hele wereld. Na deze zoektocht besloot ik te starten met mijn eigen instituut voor halotherapie. 

Op 15 juli 2015 opende Saltium de deuren

Halotherapie heeft ons leven veranderd. Zowel mijn zoon als ik hoeven nauwelijks meer voor controle naar de longarts en gebruiken bijna geen pufjes meer. De astma is niet weg, die diagnose heb je voor het leven, maar we hebben zelf de controle over ons lijf weer terug. Mijn zoon was altijd kleiner dan zijn leeftijdgenootjes maar is in twee jaar tijd 20 cm gegroeid en nu een bonk spieren. Hij werd bovendien twee keer Nederlands kampioen karate. Zelf sport ik 4 a 5 keer per week en ik heb enorm veel energie. En we hebben geen last meer van hooikoorts, allergieën en zijn bijna nooit verkouden.

Niet voor niets is halotherapie in veel landen vast onderdeel van een bredere, holistische gezondheidszorg. In Nederland zijn alleen nog niet alle artsen en verzekeraars bekend met de therapie

beny_foto2-580x580

Deel dit bericht

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Lees meer nieuws

Acties en events

Saltium herfstaanbieding

Hou de zomer nog even vast met onze jubileum-herfstaanbieding De zomer mag dan bijna zijn afgelopen, maar de zon laat zich nog volop zien. Zeker bij Saltium. We bestaan dit jaar 5 jaar én we hebben net een nieuwe website gelanceerd waar we heel trots op

Lees meer
burnout lucifer
Halotherapie

Burnout en Halotherapie

Burnout We hebben er allemaal wel eens van gehoord maar de meeste onder ons weten niet wat een burnout precies inhoudt. Het klinkt simpel, je bent opgebrand en uitgeschakeld door te lang op volle toeren actief te zijn geweest. Geestelijk en lichamelijk uitgeput. Rusten en aansterken

Lees meer

Maak direct een afspraak