Halotherapie en medicijngebruik bij huidklachten

Medicatie bij huidklachten

Een jeukende of zelfs geïrriteerde huid als gevolg van medicatie bij huidklachten? Het klinkt tegenstrijdig, maar voor mensen met bijvoorbeeld eczeem of psoriasis is het dagelijkse realiteit. Om hun huidaandoeningen tegen te gaan worden vaak corticosteroïden voorgeschreven. De lijst met bijwerkingen van deze synthetische hormonen leest als een eng boek met zelfs osteoporose en diabetes als mogelijk gevolg. Ook als er Halotherapie is geen vervanging van reguliere zorg, maar het kan wel bijdragen aan vermindering van huidklachten en allergische reacties. In sommige gevallen betekent dit zelfs dat de medicatie kan worden afgebouwd of helemaal kan worden gestopt. Gebruik je medicijnen met corticosteroïden? Heb je last van de bijwerkingen of ben je bezorgd over de chemische stoffen die je op je lijf smeert? Lees dan vooral verder!

Synthetische hormonen

Afhankelijk van de klachten zal een arts bij psoriasis een middel met hormonen voorschrijven. Ook bij andere huidklachten als eczeem of dermatitis of allergische reacties worden deze soms ingezet. Voorbeelden zijn Bètamethasondipropionaat of Clobetasolproprionaat. Beiden zijn zogenaamde corticosteroïden. Dat zijn synthetische varianten van het lichaamseigen bijnierschorshormoon. De bijnieren zijn verantwoordelijk voor de productie van deze hormonen die infecties en ontstekingen tegengaan. Als de bijnieren niet genoeg van dit hormoon produceren is er een grotere kans op infecties en ontstekingen. Medicatie met corticosteroïden schiet dan als het ware de bijnieren te hulp. In de meeste gevallen is dit in de vorm van een crème, maar het kan ook als oogdruppels, spray of zelfs via een infuus of injectie worden toegediend.

Diabetes, botbreuken, staar.

De mogelijke bijwerkingen van middelen met dit synthetische hormoon zijn niet mis. Zo kan er osteoporose optreden waarbij er een verhoogd risico op botbreuken ontstaat. En er is zelfs een verhoogde kans op diabetes. En sommige bijwerkingen uitten zich in of op de huid waar juist de klachten waartégen de medicatie wordt voorgeschreven spelen. Gebruik kan bijvoorbeeld leiden tot verdunning van de huid waardoor er jeuk ontstaat terwijl jeuk juist een klacht was waar de patiënt van af wilde. En ook op striae of ander ontsierende plekken op je huid zit je niet te wachten als je huidklachten hebt. Om nog maar te zwijgen van spieratrofie, staar, hoge bloeddruk en een slechte wondheling. Wat ook een bijwerking kan zijn is bijnierschorsinsufficiëntie. Dan maken de bijnieren zelf helemaal geen of onvoldoende lichaamseigen corticosteroïden meer aan. Een ander nadeel van deze middelen is dat ze vaak langere tijd moeten worden gebruikt om effect te hebben maar je lichaam wordt er op de lange termijn immuun voor. Om die reden worden deze middelen eigenlijk alleen ingezet als alle andere behandelingen niet lijken te werken.

Methotrexaat en ciclosporine

Bij ernstige gevallen van psoriasis of als er sprake is van uitslaande pijn naar de gewrichten kan een huisarts medicijnen met methotrexaat of ciclosporine voorschrijven. In beide gevallen spreek je dan van systemische behandeling. Dat wil zeggen dat in plaats van met een crème, de medicatie via de mond wordt ingenomen. Methotrexaat onderdrukt het afweersysteem, stopt de te snelle celdeling in de huid en remt ontstekingen. Het wordt in hoge doseringen ook ingezet bij sommige vormen van kanker. Een groot nadelig effect van dit middel is dat het ook goede cellen in het lichaam kapot maakt. Vaak zijn er dan ook aanvullende medicijnen nodig om de bijwerkingen weer tegen te gaan. Hetzelfde geldt voor ciclosporine. Dit middel helpt om het afweersysteem dat ontspoord is geraakt te kalmeren. Een van de neveneffecten is dan ook dat je zolang je dit middel gebruikt, meer vatbaar bent voor andere infecties. En het onderdrukt het effect van andere medicatie.

Halotherapie en andere alternatieve middelen

Halotherapie heeft een bewezen positief effect op de meest voorkomende huidaandoeningen. Het zout doodt bacteriën waardoor ontstekingen worden geremd. De luchtvochtigheid en temperatuur in onze zoutkamers zorgen er bovendien voor dat de huid tot rust kan komen en kan herstellen. Vaak is er al na slechts een paar bezoeken al duidelijk verschil merkbaar. Bovendien draagt Halotherapie bij aan een gezonder en sterker immuunsysteem waardoor ontstekingen en bijwerkingen sowieso minder kans krijgen. 

Veel van onze klanten zagen hun klachten dusdanig minder worden dat ze ook minder medicatie nodig hadden. We zeiden het eerder al, stop niet zomaar met je medicatie en overleg altijd met je huisarts voor je medicijngebruik afbouwt. Maar we denken dat je versteld zult staan van het effect van halotherapie op je klachten.

Deel dit bericht

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Lees meer nieuws

Acties en events

Saltium herfstaanbieding

Hou de zomer nog even vast met onze jubileum-herfstaanbieding De zomer mag dan bijna zijn afgelopen, maar de zon laat zich nog volop zien. Zeker bij Saltium. We bestaan dit jaar 5 jaar én we hebben net een nieuwe website gelanceerd waar we heel trots op

Lees meer
burnout lucifer
Halotherapie

Burnout en Halotherapie

Burnout We hebben er allemaal wel eens van gehoord maar de meeste onder ons weten niet wat een burnout precies inhoudt. Het klinkt simpel, je bent opgebrand en uitgeschakeld door te lang op volle toeren actief te zijn geweest. Geestelijk en lichamelijk uitgeput. Rusten en aansterken

Lees meer

Maak direct een afspraak