Inrichting van onze zoutkamers

Zout waar je ook kijkt

In al onze zoutkamers valt meteen op dat alles, zowel de muren, het plafond als de vloer – met een dikke laag zout is bedekt. De muren die niet zijn bedekt zijn voorzien van gestapelde himalaya zoutstenen. Het aanbrengen hiervan is een zeer moeilijk, duur en tijdrovend proces, maar zoutbedekking heeft duidelijke functies en is in onze ogen onmisbaar bij halotherapie.Zout heeft namelijk zeer sterke bacteriewerende en bacteriedodende eigenschappen. Bacteriën die bijvoorbeeld op kleding zitten of door een hoestje of menselijke adem vrijkomen krijgen in onze kamers geen enkele kans en worden zeer snel geneutraliseerd. Het zout in de ruimte om je heen versterkt de medische effecten van de behandeling en werkt samen met het zoutgehalte in de lucht als een powerduo om de kuur zo effectief mogelijke te laten zijn.

Wij zijn uniek in Nederland

Infrastructuur en technische inrichting van Saltium zijn uniek.

In de zoutkamers van Saltium zorgt de modernste technologie voor een gecontroleerd therapeutisch microklimaat. De lucht is geïoniseerd en verzadigd met een natuurlijke stof – NaCl (zout). De therapeutische parameters (zoals concentratie, dimensies, en de snelheid van de zout-aerosol deeltjes en andere corrigerende factoren) zijn aangepast door medische professionals volgens de individuele behoeften van de patiënten. Deze curatieve parameters zijn vooraf ingesteld en worden vervolgens voortdurend gecontroleerd en op peil gehouden door een microprocessor van halogenerator en sensor.

Niet zomaar een ruimte

We klagen er niet voor niets altijd over. Het weer in Nederland is niet te voorspellen en erg wisselen. De ene keer is het bloedheet en droog, dan is het weer vochtig of regent het en in de winter kan het ijskoud zijn maar ook ineens lente lijken. Die schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid hebben ook invloed op het klimaat in gebouwen en huizen. Dat is in de meeste ruimtes geen probleem. In een zoutkamer voor halotherapie heeft dit echter ook invloed op het effect en resultaat van de kuur. Het is dus belangrijk dat we het klimaat in onze behandelkamers onder controle houden.

Een dikke laag zout is een uitstekende stabiliserende factor die helpt om een gecontroleerd microklimaat binnen een kamer te creëren en constant te houden. Zout absorbeert overtollig vocht en is van nature een temperatuurvast materiaal. Bovendien werkt de lichte kleur en de regelmatige structuur van zout rustgevend, vooral in combinatie met onze speciale lichtopstelling waarbij gedimd licht in afwisselend koelere en warme tinten in de ruimte wordt getoond.

Geen chemische stoffen

Alle materialen die tijdens het creëren van de Saltium zoutkamers zijn gebruikt zijn milieuvriendelijk en chemisch neutraal. Saltium kamers zijn volgens strenge richtlijnen en door opgeleide professionals ontwikkeld en gebouwd. Zoute lucht is best actief. Je zult bij je bezoek kleine zoutdraadjes aan het plafond zien hangen. Die worden gemaakt door de actieve zoutdeeltjes in de lucht die aan elkaar blijven hangen. Het is daarom zeer belangrijk dat er geen chemische stoffen (lijmen, oliën of verf) in de ruimte aanwezig zijn of zijn gebruikt. Op langetermijn kan dit namelijk negatieve gevolgen voor het microklimaat hebben. De basis (binnenmuren, plafond en vloer) is van ecohout gemaakt en vervolgens bedekt met de dikke laag zout en zoutstenen. Tussen de binnenmuren van ecohout en de buitenmuren van steen zit geventileerde lucht, waardoor onze ruimtes ‘ademen’, geen chemische stoffen uitstoten en voorkomen dat er schimmels en/of andere negatieve organismen ontstaan.

Klick op de knop en lees een beetje technisch verhaal waarin leggen wij uit hoe het werkt het bij ons en waarom hebben wij zulke keuzes gemaakt.