Sporters

Uithoudingsvermogen en prestaties

Voor sporters draait het allemaal om uithoudingsvermogen. Daarvoor zijn een optimale ademhaling en longcapaciteit van cruciaal belang.

Zet je trilhaartjes aan het werk

Halotherapie zorgt dat de luchtwegen schoon zijn en blijven waardoor er meer zuurstof kan worden opgenomen. Lucht dat door de neus wordt ingeademd wordt gefilterd en komt via de bovenste luchtwegen de longen binnen. Bij flinke inspanning is de ademhaling door de neus alleen niet voldoende. Er wordt dan ook door de mond geademd waarna de lucht via de onderste luchtwegen de longen bereikt. Omdat de filterende functie van de neus dan ontbreekt, is de lucht vaak wat viezer en koud wat sneller leidt tot irritaties. Dat heeft weer hoestbuien, overtollige slijmproductie en benauwdheid tot gevolg waardoor sportprestaties af kunnen nemen. Tijdens halotherapie worden de trilhaartjes op de slijmvliezen gestimuleerd waardoor vuil en overtollig slijm worden afgevoerd. Bovendien wordt de ademruimte, ook in de neus en de bovenste luchtwegen groter, waardoor er beter en vrijer kan worden ademgehaald. In oost Europa is Halotherapie een vast onderdeel in de training van topsporters. Maar ook naar andere landen is deze trend overgewaaid en ervaren steeds meer sporters hoe Halotherapie kan helpen hun prestaties te verbeteren.

"na een halotherapie sessie meer lucht en uithoudingsvermogen"

Als enthousiaste wielrenner heb ik de laatste jaren elk jaar gemiddeld zo’n 5000 km gefietst en vanaf 2017 heb ik elk jaar minimaal 1 keer meegedaan aan een groot evenement in het buitenland zoals bijvoorbeeld de Marmotte in de Alpen en Pyreneeën.
Een goede voorbereiding voor zo’n evenement is erg belangrijk. En wanneer je boven de 40 bent is een medische keuring verplicht. Tijdens zo’n keuring werd ik er op gewezen dat ik een lichte obstructie in mijn longen heb wat kan wijzen op een lichte vorm van astma.

Ik heb dit verder laten onderzoeken en heb toen van de dokter ook Salbutamol gekregen om te proberen of ik hier baat bij zou hebben. Dit lijkt zo te zijn. Echter in die periode kwam ik ook een advertentie van een Buteyko cursus in combinatie met Halotherapie bij Saltium tegen en het leek mij leuk en interessant om eens te proberen of dit effect zou hebben op mijn conditie.
En dit lijkt inderdaad ook zo te zijn. 

Gezien het feit dat ik lichte klachten heb, zijn de effecten natuurlijk niet heel groot, maar ik heb altijd wel het idee gehad dat ik na een halotherapie sessie meer lucht en uithoudingsvermogen had, waardoor ik net iets harder kon fietsen.
Dus ik kom nog steeds regelmatig voor een halotherapie sessie bij Saltium.

Andre - 46 - enthousiaste fietser in de bergen