Veelgestelde vragen

Hieronder staan antwoorden op de vragen die we het meest gesteld krijgen. Staat jouw vraag er niet tussen en is het antwoord ook niet elders op de pagina te vinden, neem dat gerust contact met ons op.

Het microklimaat in de zoutkamer is vergelijkbaar met een ondergrondse zoutmijn. De muren en vloeren van de zoutkamer zijn bedekt met een laag zout. Er wordt, niet zichtbaar, droge zoutaerosol (NaCl) in de therapieruimte geblazen waardoor een curatieve omgeving ontstaat die identiek is aan het microklimaat van zoutgrotten. U neemt tijdens de kuur plaats in een comfortabele stoel die in de ruimte staat. Zie ook ‘wat is Halotherapie’.

Tijdens kuur luister je naar rustgevende muziek en dankzij speciaal ingestelde licht kom je helemaal tot rust en ontspanning.

U hoeft geen speciale kleding te dragen, maar makkelijke kleding is raadzaam. Houd er rekening mee dat u niet op uw schoenen de zoutkamer in mag, slippers of dikke sokken zijn aan te bevelen. Als u een privékamer heeft geboekt mag u ook in badkleding de kuur volgen. Zie ook ‘wat is Halotherapie’. 

Ja, want bij halotherapie zijn het milieu, de concentratie van zout in de lucht, de vochtigheid en de temperatuurbereik te beïnvloeden. Dat kan in echte grotten en mijnen niet.

Moderne geneesmiddelen bieden effectieve verlichting van chronische ziekten, maar hebben vaak bijwerkingen. En soms neemt het effect na een herhaald of langdurig gebruik af. Bovendien kunnen er allergische of toxische reacties optreden en kunnen micro-organismen intolerant worden voor antibiotica.Halotherapie is een aanvullende therapie die de klachten van veel aandoeningen vermindert, maar die bovendien bijdraagt aan een algeheel beter immuunsysteem waardoor medicijngebruik in sommige gevallen kan worden afgebouwd. 

De zoute lucht reinigt de luchtwegen, doodt de bacteriën en schimmels en heeft een ontstekingsremmende werking. De groei van nieuwe bacteriën wordt door de zoutdeeltjes vertraagd.

Na enkele behandelingen in een van onze zoutkamers kunt u weer normaal ademen en wordt u minder benauwd. Verschijnselen zoals tranende ogen, niezen en jeuk nemen merkbaar af. De kans op het terugkomen van infecties (bijvoorbeeld oorziektes of huidaandoeningen) wordt sterk verminderd.

Regelmatig bezoek aan de zoutkamer verbetert de longfunctie.

De giftige stoffen die in de longen van een roker zijn opgehoopt, worden sneller verwijderd met behulp van halotherapie.

Nauwelijks, of eigenlijk geen. Halotherapie of zouttherapie is een complementaire natuurlijke behandeling die wordt gegeven in een steriele en schone ruimte met 100% natuurlijk medicinaal zout. Een speciale generator met sensor zorgt ervoor dat de zoutconcentratie op peil blijft. 

Lees hiervoor nauwkeurig het kopje ‘voor wie niet’ onder het tabblad ‘voor wie’. Neem bij twijfel contact op met een van onze medewerkers en/of uw arts.

Nee. Het bezoek aan de zoutkamer biedt geen vervanging van reguliere gezondheidszorg, maar het kan er wel een aanvulling of ondersteuning voor zijn. Sommige patiënten ervaren minder afhankelijkheid van het medicijngebruik bij een regelmatig bezoek aan de zoutkamer. Toch is het raadzaam om het advies van uw arts altijd te volgen.

Zouttherapie is 100% natuurlijk, veilig en medicijnvrij. Het is geschikt voor zowel volwassenen als kinderen vanaf zes maanden. Kinderen reageren zeer snel en effectief op de zouttherapie. In landen waar halotherapie wordt beoefend in de reguliere geneeskunde, raden artsen deze natuurlijke remedie vaak aan ouders aan. Zie ook het kopje ‘kinderen’ onder het tabblad ‘voor wie’.

De termen “integrale” of “geïntegreerde geneeskunde” duiden op combinaties van conventionele en alternatieve medische behandelingen waarbij de werking wetenschappelijk is bewezen. Dergelijke praktijken worden door artsen beschouwd als de beste voorbeelden van complementaire geneeskunde. Een patiënt krijgt meestal eerst gericht advies van een medische arts en als de therapie niet helpt, als de patient te veel bijwerkingen van de medicijnen ervaart of aanvullende zorg of behandeling wenst, benadert hij/zij een holistische therapeut. Vaak gebeurt dit tegelijkertijd. Onze medewerkers zijn medisch en/of holistisch geschoold en ervaren. Zij zijn in staat om veilig en efficiënt een geïntegreerde behandelingsplan te ontwikkelen, met daarin zowel onderdelen van de conventionele als van de natuurlijke geneeskunde. Met de holistische aanpak wordt een maximaal voordeel behaald.

De medische faciliteit moet voorzien zijn van:

 

  • Goede technologie:

 

Apparatuur-Halogenerator (droge zout aërosol generator) met mogelijkheid voor het beheren van zowel de aërosol concentratie en inhaleerbare deeltjesgrootte tijdens de halotherapiesessie;

Juiste ontwerp van de kliniek de andere ruimten. Systemen voor de verwarming, ventilatie en bevochtiging van de halotherapie praktijk (behandelkamer, air lock, technische ruimte);

Grootte van de behandelkamer moet in overeenstemming zijn met de output van de halogenerator.

 

  • Gebruik van de juiste stof:

 

Voor het genereren van droge zout aerosol moet onbehandelde natriumchloride worden gebruikt.

Welke zoutsoort wordt tijdens de halotherapie-behandelingen gebruikt?

Volgens de normen voor halotherapie moet onbehandelde natriumchloride worden gebruikt om droge zout-aerosol te genereren.


Sommige klinieken gebruiken verschillende soorten zout zoals: Himalaya, Dode Zee, enz. voor het genereren van zout aerosol, omdat de mineralen van deze zouten gunstig zouden zijn.
Tijdens de inademing van zoutdeeltjes is het onmogelijk om de juiste hoeveelheid geïnhaleerde mineralen te voorspellen aangezien het aantal mineralen in de zoutkristallen niet constant is. Verder is het zo dat veel van die soorten zouten klei, modder, aarde en andere verontreinigde stoffen bevatten. Inademen kan allergische reacties en andere bijwerkingen veroorzaken. Als een patiënt bepaalde mineralen nodig heeft, is het mogelijk een betere optie om een farmaceutisch zout te gebruiken, met bekende stof, en een juiste zuiverheid en dosering. Alleen onbehandeld natriumchloride is klinisch bewezen voor inademing en gebruik bij halotherapie-behandelingen. Het gebruik van andere zouten wordt beschouwd als experimenteel en kan verschillende bijwerkingen veroorzaken.


Reclame voor gebruik van een andere zoutsoort dan onbehandeld natriumchloride voor halotherapie kan gezien worden als een rode vlag. Dat bedrijf werkt niet volgens de vastgestelde normen van halotherapie.

Halotherapie vertegenwoordigt een nieuwe trend in de aërosol geneeskunde. Het bevat twee methoden: halotherapie en halo-inhalatie. Er zijn klinische redenen voor de toepassing van halo-aerosoltherapie voor preventie, behandeling en revalidatie van patiënten met aandoeningen van de luchtwegen.
Vopr Kurortol Fizioter Lech Fiz Kult 2000 Jan-Feb; (1): 21-4

[De wetenschappelijke goedkeuring en de vooruitzichten voor het praktische gebruik van halo-aerosoltherapie]
Halotherapy bleek een zeer effectieve methode te zijn in een complexe sanatoriumbehandeling van patiënten met chronische bronchitis. Voen Med Zh 1999 Jun; 320 (6): 34-7, 96

[Halotherapy in de gecombineerde behandeling van chronische bronchitis-patiënten]
Halotherapie verbeterde de klinische staat van de meeste patiënten. J Aerosol Med 1995 val; 8) 3): 221-32
Halotherapie wordt ingezet voor de behandeling van aandoeningen van de luchtwegen.
Pavlov nationale medische universiteit van Sint-Petersburg, Rusland.

Een natuurlijke speleotherapie gegeven aan kinderen met bronchiale astma heeft bijgedragen aan normalisering van vrije radicalen oxidatie en heroprichting van moleculaire structuur in rode celmembranen.

Vopr Kurortol Fizioter Lech Fiz Kult 2001 Jul-Aug; (4): 17-8

[Studie van moleculaire schade in bronchiale astma en cerebrovasculaire aandoeningen in de loop van rehabilitatie]
Medische deskundigen merkten op: “De halokamer werkt zelfs beter dan een kliniek in een natuurlijke grot. Het heeft alle voordelen zonder het niveau van straling en radongas in natuurlijke grotten.”
Speleo- en halotherapie zijn al langer dan vijftig jaar medisch erkend voor de behandeling van de ademhalingsproblemen. Het wordt gebruikt voor bronchiale aandoeningen zoals chronische bronchitis, bronchiëctasie, sinusitis, faryngitis, tonsilitis, psoriasis, atopische dermatitis, seborroe en andere ziekten.
De behandeling wordt ook aanbevolen voor patiënten die last hebben van kortademigheid, benauwdheid, hoesten (met name ’s nachts of na het sporten), mucosal oedeem, slijmophopingen, piepende ademhaling en andere aandoeningen van de luchtwegen zoals rhinitis, sinusitis, tonsillitis en faryngitis. Natuurlijk is het ook goed voor mensen die vaak verkouden zijn en een allergie hebben. Rokers hebben ook baat bij halotherapie.

Tijdens het Pediatric Wereldcongres in Jeruzalem in juli 1997 werden de resultaten van speleotherapie gepresenteerd als een curatieve methode voor chronische en allergische ziekten van de ademhalingsorganen.Eerste sessie is gratis*

Ontdek de heilzame eigenschappen van zout bij Saltium, Instituut voor Halotherapie. Onze kuren geven verlichting bij luchtwegklachten, huidaandoeningen en stressgerelateerde klachten en geven je immuunsysteem een boost.

* zie voorwaarden op onze tarieven pagina.