Wat is halotherapie?

Geschiedenis

Het Griekse woord voor zout is ‘halos’. Bij Halotherapie speelt zout dan ook de hoofdrol. Halotherapie is een vorm van Speleotherapie (spelaion is Grieks voor grot) waarbij de zoutrijke lucht in zoutmijnen en zoutgrotten wordt gebruikt om aandoeningen in de luchtwegen en huidklachten te behandelen. Het enige verschil is dat bij Halotherapie de natuurlijke zoutmijn of zoutgrot wordt nagebootst.

De therapie bestaat al lang. De oude Grieken en ook de Romeinen maakten al gebruik van het helende effect van zout bij de behandeling van verschillende aandoeningen. In de jaren ’40 van de 18e Eeuw ontdekte de Poolse arts F. Bochkovsky dat zoutdeeltjes in de lucht een specifiek helend effect hebben op klachten aan de luchtwegen. Hij opende in 1858 het eerste zoutkuuroord voor patiënten met longziekten in een oude zoutmijn in de buurt van Krakau. In veel Midden- en Oost-Europese landen is de therapie al enige tijd een belangrijk onderdeel van de gezondheidszorg. Ook in de rest van Europa en de wereld wint de therapie aan populariteit. Vooral mensen die lijden aan COPD, andere aandoeningen in de luchtwegen of huidklachten hebben er baat bij, maar halotherapie werkt vanwege het ontspannende element ook bij stress-gerelateerde klachten en ADHD.

Hoe gaat een behandeling in zijn werk?

Halotherapie is 100% natuurlijk en een weldaad voor lichaam en geest. Tijdens een sessie, die 45 minuten duurt, lig of zit je heerlijk ontspannen in een fijne stoel.in een kamer waarin de muren, het plafond en de vloer zijn bedekt met steenzout. In de lucht van de kamer wordt bovendien vermalen en gefilterd zuiver zout verspreid. De zoutdeeltjes zijn minuscuul. Je ziet ze niet maar ademt ze, net als aan zee bijvoorbeeld, wel in. Het zout stimuleert de trilharen in je luchtwegen waardoor afvalstoffen en ziektekiemen worden afgevoerd. Op je huid werkt het zout ontstekingsremmend, kalmerend en vocht-herstellend.

Wetenschappelijk bewezen

Er zijn al diverse wetenschappelijke studies gedaan naar het effect van de therapie. Eén van de eerste onderzoeken had een bijzondere aanleiding. Tijdens WO II gebruikten de inwoners van de Duitse stad Ennepetal een nabijgelegen grot als schuilkelder. Het verblijf in de grot leek een positief effect te hebben op de aanwezige astmapatiënten. De Duitse arts Dr. Karl Hermann Spannagel deed na de oorlog onderzoek naar de effecten van Speleotherapie op bronchitis, astma en kinkhoest. Zijn positieve bevindingen werden in 1949 gepubliceerd. Een baanbrekende klinische studie die werd uitgevoerd in Duitsland in 2002 had als doel de therapie binnen de zorgverzekering te kunnen aanbieden.

Halotherapie heeft een positief effect op zo’n 85% van de patiënten met luchtwegklachten, longziekten en huidaandoeningen. En uit vergelijking met patiënten die geen halotherapie volgen blijkt dat de therapie de kwaliteit en het effect van de reguliere behandeling verbetert. Ook blijkt dat bij verschillende medicijnen, de dosering naar beneden kan of het gebruik zelfs kan worden afgebouwd als Halotherapie wordt ingezet.

"zeer aan te bevelen voor elke leeftijdscategorie"

Na een kuur hebben wij de ervaring dat het een zeer aan te bevelen therapie is voor zowel huiddefecten, vrijere ademhaling, verlichting van verkoudheid en een gezonder aanvoelende huid.
Zeer aan te bevelen voor elke leeftijdscategorie.
Onze dank aan het professionele team voor elke ontvangst en begeleiding.

Jan en Sheeda

"mijn medicijngebruik is bijna gehalveerd."

Ik heb COPD, na 20 sessies voelde ik al een hele verbetering. Mijn medicijngebruik is bijna gehalveerd. Ik gebruik de trap i.p.v. de lift en kan weer een stuk gewoon doorlopen. De meiden zijn altijd vriendelijk en heel zorgzaam.

Marja

"het werkt heel goed bij ADHD"

Je voelde zeer snel verlichting op mijn borst na de eerste sessie. Volgende dag gaat de slijm los.

Na 5-6 keer voel je echt veel meer ruimte met ademhalen. je wordt ook veel rustiger en ontspannen. Ik ben nu meer gefocust, het werkt heel goed bij ADHD

Francisca

"een cadeau aan jezelf."

De ontvangst bij binnenkomst en de sfeer is al rustgevend en voelt prettig aan. Ik heb geen specifieke klachten, merk wel op dat de volgende zaken verbeteren:

 • mijn huid ziet er uit als na een vasten-/reinigingskuur
 • mijn haar is minder snel vet
 • mijn tandvlees is een stuk vooruit gegaan, kleurt nu meer rose
 • haal makkelijker en vrijer adem.

Jannie

Enkele cijfers

 • Tot 1,5 keer verlenging van de remissieperiode bij patiënten met astma (afhankelijk van de ernst van de ziekte). Bij patiënten met bronchitis loopt dit op tot bijna 2 keer (1,8).
 • Aanzienlijke vermindering van het gebruik van reguliere medicijnen. Bij astma was dit het geval bij 56% van de patiënten.
 • Vermindering van ziekteverzuim 
 • Positief effect op 82% van patiënten met hooikoorts 
 • Hoge efficiëntie van halotherapie bij kinderen met astma (81% positief resultaat), met terugkerende obstructieve bronchitis (85%), met acute bronchitis complicatie (90%).
 • 4-voudige reductie van de verkoudheid- en griepverschijnselen.
 • Sneller herstel van beschermende functies van luchtwegen bij rokers en mensen met een beroepsrisico.
 • Positief effect bij tot 85% van de patiënten met allergische rhinitis, sinusitis en faryngitis.
 • Verbeteringen bij 62% van de patiënten met huidproblemen.
 • Positief effect en geen bijwerkingen bij oudere mensen met hart- en vaatziekten.

 

Bron: Clinical Efficacy of Halotherapy, Institute of Respiratory Hygiene and Halotherapy, Budapest (2019).

De techniek​

Het meest belangrijke element van halotherapie is het medisch zuivere steenzout dat in de lucht wordt verspreid door de halogenerator. Deze vernevelaar voert een constante stroom schone, droge zouthoudende lucht (zoutaerosol) aan die is voorzien van negatief geladen deeltjes sodiumchloride. Dit zoutaerosol heeft een deeltjesgrootte dat met 1 tot 5 micron gelijk is aan die in natuurlijke zoutgrotten. De luchtvochtigheid en temperatuur zijn van essentieel belang tijdens een sessie en worden nauwkeurig gemeten en geregeld door de halogenerator en een daaraan gekoppelde infrarood halosensor die voortdurend de zoutconcentratie meet en de halogenerator aanstuurt.

Er wordt regelmatig nieuwe apparatuur ontwikkeld waardoor de lucht en het microklimaat nog beter beheersbaar zijn. De halogeneratoren van Saltium zijn de meest geavanceerde die op dit moment op de markt beschikbaar zijn. Ook het zout dat wordt gebruikt is top kwaliteit en zeer schoon medisch zout dat ook in de medische wetenschap en chirurgie wordt toegepast.

Vakantie!

Halotherapie is eigenlijk net als een vakantie aan zee. Je komt tot rust, je immuunsysteem krijgt een boost, je huid knapt er van op en je voelt je als herboren. Ben jij ook toe aan vakantie? En ben je nieuwsgierig om zelf te ontdekken hoe Halotherapie kan helpen bij jouw klachten? Maak dan nu een afspraak voor een mini-vakantie van 45 minuten!